parallax background

De KvK, onze Big Brother ?

januari 25, 2019
datumprikker.nl en het wisselspoor
Het Wisselspoor op Datumprikker.nl
januari 10, 2019

KvK wint Big Brother Awards publieksprijs


De Kamer van Koophandel heeft dinsdag de Big Brother Awards van Bits of Freedom ontvangen. Deze publieksprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de grootste privacyschender in Nederland. Heeft de Kamer van Koophandel deze publieksprijs verdient ?

De KvK heeft de prijs ontvangen voor het doorverkopen van persoonsgegevens van ondernemers. Hoewel het hier gaat om gegevens uit het openbare handelsregister, komen de gegeven van ZZP'ers in de meeste gevallen overeen met hun privégegevens. Veel ondernemers klagen over de commerciele telefoontjes die zij ontvangen, met name die van energiemaatschappijen.

De vertegenwoordiging van de KvK liet bij de uitreiking van de Award uiteraard weten niet blij te zijn met de prijs. Zij wees op de wettelijke verplichting die de KvK heeft om het handelsregister openbaar te houden. Zij mogen mensen die data opvragen niet weigeren. Het openbaar handelsregister is er voor om te achterhalen met wie hij of zij zaken doet

De Kamer van Koophandel heeft het afgelopen jaar al maatregelen genomen zoals het verwijderen van telefoonnummers van natuurlijke personen uit het online adressenbestand. Daarnaast informeren zij ondernemers over het gebruik van de data en de regels die hiervoor gelden..


Privé vs Zakelijk

De privéadressen van eigenaren van een eenmanszaak, vof, cv en maatschap zullen in de toekomst waarschijnlijk afgeschermd gaan worden. Hoewel dit een stap in de goede ricting is, betekent dit voor ZZP'ers nog niets. Zij hebben vaak hun privéadres als vestigingsadres geregistreerd staan en deze blijft openbaar.

Wanneer een ZZP'er niet met zijn of haar privéadres in het handelsregister wil staan, is er een oplossing. Zij kunnen zich inschrijven bij een bedrijfsverzamelgebouw en hier een flexplek of virtueel kantoor huren. Zij bieden de mogelijkeid om hun adres als vestigingsadres te gebruiken en bieden daarbij vaak andere diensten, zoals een zakelijk telefoonnummer. Op deze manier kan een ZZP'er zijn privégegevens afgeschermen. Bovendien geeft een zakelijk adres een professonele uitstraling en kun je er ook klanten en andere relaties ontvangen.

Mocht je benieuwd zijn naar de mogelijkheden van een zakelijk inschrijving bij de KvK, kijk dan HIER.