parallax background

Wat is het effect van muziek op kantoor ?

juni 20, 2018
coworking
De juiste werkplek voor de ZZP’er
mei 24, 2018
fit op kantoor
Zo blijf je fit op kantoor!
juni 26, 2018
 

Wat is het effect van muziek op kantoor ?


Door de jaren heen hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat muziek een positief effect op de productiviteit kan hebben. Onderzoek van Terese Lesiuk aan de universiteit van Miami heeft al lang geleden aangekaart dat muziek een positief effect heeft op kantoor. De muziek luisterende werkers zouden op betere ideeën komen en sneller klaar zijn met werken. Hoe, vragen jullie ? Muziek verbetert de stemming. Wie vrolijk is, is productiever!

Muziek maakt vrolijk

Zoals net al even genoemd werd, beïnvloed muziek het humeur en daarmee de productiviteit. Wanneer je opstaat met een ochtendhumeur en je hoort je favoriete nummer op de radio komen, zal dit positieve emoties bij je oproepen en je humeur verbeteren. Daarnaast kun je vrolijker worden door onverwachte reacties van het brein. Zet eens een playlist op shuffle en laat je brein verassen!

Muziek maakt je creatiever

Muziek heeft niet alleen effect op je humeur, ook je creativiteit en effectiviteit wordt er positief door beïnvloed. Zeker wanneer je taken verricht die denkwerk vereisen. Je triggered je brein omdat deze door de muziek constant aan het interpreteren en anticiperen is. Kies hiervoor niet al te complexe muziek, niet te veel tekst dus. Weinig informatie en simpele tonen doen de truc. Spotify heeft een genre "Focus" in zijn database staan met muziek die je helpt met concentreren!

Zijn er ook nadelen ?

Wat de stelling ook is, er zullen altijd tegenstanders zijn. Een onderzoek aan de Universiteit van Brabant toont aan dat er ook een aantal nadelen zijn aan het luisteren naar muziek tijdens het werk. Het plezier van muziek luisteren zou, na het langdurig luisteren van muziek, afnemen naarmate je concentratie afneemt. Daarnaast zorgt stilte ervoor dat je dingen beter onthoud. Ben je met iets ingewikkelds bezig ? Zet dan de muziek maar even uit!

Meest gedraaide nummers op kantoor

Wetenschappers zijn nog sceptisch over de positieve effecten van muziek op kantoor maar de werknemers zijn overtuigd! Het afsluiten van de omgeving is de voornaamste reden voor het opzetten van muziek. Waar luisteren ze naar ? Hier volgt een lijst met nummers die het meest gedraai worden op kantoor, opgesteld door Spotify:

1. Adele: Someone Like You
2. Arctic Monkeys: Do I Wanna Know?
3. Rihanna: Diamond
4. Mumford & Sons: I Will Wait
5. Bruno Mars: Treasure
6. Beyoncé, Jay-Z: Drunk in Love
7. Katy Perry, Juicy J: Dark Horse
8. Lady GaGa, R. Kelly: Do What U Want
9. Calvin Harris: Under Control
10. Daft Punk, Pharrell Williams: Get Lucky

 
1
Hallo Hallo

Stel hier al je vragen en wij zullen ze spoedig beantwoorden
Powered by